Skip links

En plattare webb

Att webben förändras snabbt och är trendkänslig undgår ingen och just nu är vi inne i ett nytt paradigmskifte gällande användarupplevelse och design. Den stora förebilden har sedan länge varit Apple. När de släppte sitt iOS i början av 2007 var det något nytt och färscht.

Vi anammade snabbt stilen med luftighet, läsbarhet och gradients. Men som med alla reaktioner måste det komma en motreaktion och under 2013 har vi fått se en ny trend komma snabbt. Flat web design.

Flat design

I sig är flat design inte något nytt eller revolutionerande. Men i och med alla nya enheter har vi börjat designa inte bara för en plattform utan för flera. Vi har inte längre några exakta och konstanta förhållanden att jobba efter och då kan det bli svårt att bygga grafiskt komplexa siter.

Flat design som stil kan bäst beskrivas som minimalistisk, diskret och enkel. Borta är all bevel and emboss som istället ersatts med solida färger. En viktig del av disciplinen är hög läsbarhet och tydligt avgränsade delar.

De stora jättar som gått i bräschen för denna trend är Google och Microsoft. Google har länge kört med minimalistisk design men har den senaste tiden satsat mer och verkligen fått till designen (läs mer om Googles arbete på The Verge). Microsoft tog ett rejält steg upp i och med lanseringen av sitt tilestänk i Windows 8.

Men varför är det bra och varför har det kommit nu?

Varför det slagit igenom nu beror på det jag tidigare skrev om, flera devices. Vi bygger webbar som är skalbara och anpassar sig till enheter. Det responsiva tänket är forfarande ungt och många provar sig fortfarande fram. Designen blir enklare då teknikfokuset blir större och vi förenklar för att kunna hantera fler enheter.

Men den platta designen är också bra ur andra synpunkter. Exempelvis blir det större fokus på användarbarhet och vi får mindre störande element. Webben blir helt enkelt tydligare. Kanske har ni hört att en knapp som ser ut som en fysisk knapp klickas på oftare men så behöver det inte alltid vara. Jag tror att vi genom tydlighet i designen och bra flöden kommer få fler konverteringar genom flat design.

Sedan får vi andra saker som bonus, exempelvis att vi kan bygga det mesta med kod och då få mindre antal bilder att ladda och således slösar mindre bandbredd.