Skip links

Ett personligare, nyare Spotify

Observera att detta endast är ett designförslag på hur Spotify skulle kunna se ut. Som produkt tycker vi på Avantime att Spotify är helt fantastiskt. Har du aldrig provat, ladda hem det idag!

Hur ser din musiksamling ut nu för tiden? Min gick från blandband, till CD och vinyl, till iPod, till Spotify som gjorde att jag fick miljontals låtar att lyssna på precis när jag ville var jag ville. Men ett problem jag såg tidigt var att den revolutionerande tjänsten tankemässigt fortfarande var fast vid blandbandet.

Spotify-Mockup-Discover

Låt mig förklara vad jag menar. Att skapa en spellista är för all del roligt och passar bra om jag ska träna, gå på fest eller bara ta det piano hemma. Men en spellista kan även bli utsliten fort. Inga problem. Bara att skapa en till, eller plocka från en kompis. Men sen då? När febern över att kunna lyssna obegränsat, genreöverskridande, blandat huller om buller lagt sig? Då vill jag lyssna på en skiva. Det ges fortfarande ut skivor och min musikkonsumptionen är djupt rotad i att lyssna på skivor. Fortfarande. Även om jag inte köper lika mycket skivor längre som jag en gång gjorde. Men i Spotify är enda sättet att ”spara” en skiva genom att göra det till en spellista. Det blir snabbt rörigt med mer än 800 spellistor…

Spotify-Mockup-iPhone

Några andra problem är att tjänsten ser ut och fungerar väldigt annorlunda beroende på om jag sitter vid min dator, ligger med min iPad i soffan eller är ute på stan med min iPhone. Det ger en splittrad upplevelse som känns förvirrande. Jag har även efterlyst en personifiering, där jag hålls uppdaterad på de band jag gillar, om de är på turné, om de släpper en ny skiva eller EP.

En anledning till att jag tycker om skivor är skivomslagen. Ett skivomslag hjälper mig att minnas skivan. Men i Spotify har det bara funnits ett hemligt kortkommando för att visa skivomslag och då är de i tumnagelstorlek. Att bläddra bland skivor landar allt som oftast i att rulla sig igenom listor. Ändlösa listor.

Vänstermenyn har med tiden växt och med fler och fler appar och mappar som svämmar över med spellistor blir det mer en yta jag försöker undvika att titta på. Den sociala biten där jag kan se vad mina vänner lyssnar på, skicka låtar eller spellistor samt kolaborera på en spellista är fantastisk. Men även där har jag saknat vidare kommunikation och att jag inte kan hålla reda på vad för musik jag skickat till vem.

Spotify-Mockup-Artist

Jag ville skapa ett Spotify som tog till vara känslan av att lyssna på skivor med ett gränssnitt som inte är i vägen, sätter känslan och alstret i fokus, där jag kan fördjupa mig, upptäcka och dela och som jag kände igen oberoende av vilken skärm jag befann mig framför.

Jag ville behålla det bästa med spellistor – att dela med sig, prenumerera och kolaborera. Spara skivor i min samling och gruppera ihop dem efter artist och därmed kunna bläddra efter artist eller skiva i alfabetisk ordning. Att efter tycke och smak kunna bläddra i (en mer grafisk) listvy eller i gridvy som sätter skivomslagen helt i fokus. Göra vänstermenyn mindre plottrig. Göra söken tydligare. Listan kan göras lång på små förändringar som lyfter upplevelsen. Jag kanske får tillfälle att komma tillbaka till det en dag. Men tills dess är det här resultatet. Det är inte perfekt men kanske ett steg i rätt riktning.

Spotify-Mockup-All

Johan Sandberg, Art Director på Avantime

  1. Tack Patrik. Jag är också en gammal trogen Last FM användare. Last FM i kombination med Pitchfork är de två appar som förser mig med mer ny musik än jag hinner lyssna på 😉 Med apparna öppnade Spotify upp något enormt och nu är det dags att integrera det bättre, för ett smidigare flöde där jag inte missar något.

  2. Hej Danney, tack för din kommentar. Jag förstår vad du menar. Svaret i mina ögon är att söken görs bättre, att söka är fortfarande snabbaste vägen till avslut. Snabbt och effektivt, speciellt om jag vet vad jag letar efter och/eller är ute efter en specifik låt. Tanken är att när jag är inne i min collection hittar jag snabbt artisten (eller skivan) jag är ute efter eftersom de ligger i alfabetisk ordning. När jag klickar in mig på den artist jag är ute efter ligger skivorna i kronologisk ordning (senaste först) och i värsta fall har jag runt tio skivor inlagda. Så, visst, lite scrollande blir det ju alltid. Det kommer vi aldrig komma undan. Men min tanke och förhoppning är att det blir en behagligare upplevelse över lag.

  3. Grymt bra jobbat! Riktigt snyggt och mitt i prick. Hoppas att du får göra ändringen.
    Last FM hade/har rätt tänk tyckte jag. Där skapade jag spellistor baserat på vad jag gillade. Inte för att det löste problemet med mängden listor – snarare gav mig massor med mer bra musik.
    Håller tummarna!

  4. Det som jag ser som problem med erat förslag är hur det faktiskt kommer vara att använda. Visst, det ser snyggt ut med stora skivomslag och massa information direkt på huvudsidan när man klickar på en artist, men hur känns det att använda? Hur lång tid tar det att hitta låten man letar efter? Kör ni så stor art som ni visar här så kommer det för min del mest bli irritation för att det blir väldigt mycket scrollande. Allt som allt blir det ett mer ineffektivt system. Och effektivitet (tid att hitta nåt, hur många klick man måste göra för att hitta nåt) tycker jag är bra mycket viktigare än hur det ser ut. Men det är väl det som är svårt med design. Kombinationen av effektivitet och art.

  5. Hej Kenny, tack för din kommentar. Förklara gärna vidare hur du tänker.

  6. Oj, jordens svåraste användargränssnitt 🙂

Comments are closed.