Skip links

F8 2017 – Facebook bygger plattform för augmented reality

Just nu pågår Facebooks årliga konferens F8, där ny funktionalitet och framtidsvisioner presenteras för utvecklare, investerare och media. En av de tyngsta nyheterna är att Facebook bygger en plattform för augmeted reality (AR), förstärkt verklighet a’la Pokémon Go. Kameran i Facebooks appar kompletteras med AR-filter och världens alla utvecklare kan nu börja skapa 3D-upplevelser och virtuella effekter.

AR-Plattformen utvecklas för spel senare i år och inom en nära framtid ser Facebook att AR kommer att vara konstant närvarande i vår vardag via kontaktlinser eller glasögon. Kanske blir det Facebook som genomför idén med Google Glass; ett konstant tillgängligt lager av information att addera på verkligheten – på gott och ont – ett nytt fönster att se livet genom.

När det kommer till Virtual Reality släppte Facebook i går appen Facebook Spaces (beta).  I Spaces är det möjligt att via sitt Oculus Rift virtuellt hänga med vänner och självklart är det upp till var och en att välja om man närvarar i egen hög person eller via en tecknad avatar.

I Messenger integreras nu spel och musik, vilket ger världens alla utvecklare nya möjligheter till spännande innovationer. Spotify har integrerats i Messenger och Apple Music står näst på tur.

Botarna i Messenger utvecklas snabbt och levererar nu personaliserade nyheter, shoppingförslag, film, musik, restauranguppslag samt besitter förmågan att hantera mobila betalningar.

Facebooks AI-assistant M uppgraderas och kommer snart att erbjuda företag ytterligare funktionalitet för automatiserad kundtjänst.

Ta del av fler nyheter och F8-presentationer i Facebooks Newsroom.