Skip links

Facebook låter oss nu använda hashtagsavant

Alla har vi någon gång sett ett statusmeddelande på facebook följt av en riktig gärdsgård. Ett meddelande eller kanske en bild följt av #en #himla #massa #ord #med #fyrkanter #framför.

Vad användaren då försökt göra är att använda hashtags, en vanlig funktion som funnits länge och som gjordes populär av Twitter och Instagram. Med alla funktioner för att posta kors och tvärs över plattformar så är det inte så konstigt att de ibland smugit sig in på Facebook. Något Facebook inte haft stöd för. Förrän nu.

Hashtags används för att samla innehåll från flera användare som inte behöver känna varandra eller gilla samma saker. Det enda som krävs är att vi pratar om samma sak.

Att Facebook skulle införa detta är inte någon överraskning och sedan Facebook köpte Instagram och tjänsterna mer och mer har börjat samverka var det bara en tidsfråga. Vad detta kommer ha för betydelse för oss som arbetar med innehåll och kampanjer är att vi får ytterligare en yta att arbeta med för att skapa användargenererat innehåll. Hashtags kommer användas ännu mer vid kampanjbyggande och något som är spännande för oss som gillar siffror är att vi enklare kommer kunna mäta och övervaka vad som skrivs om oss.

En sak som kan ses som en nackdel med införandet av hashtags är att vi får ytterligare en kontaktyta där det är svårt att bemöta (framförallt) kritik. Hashtags har en tendens, om vi ser till Twitter, att få ett eget liv och är inget vi kan styra över. Speciellt om ämnet är globalt. Men det ska ändå bli intressant att se hur det utvecklas på Facebook där många användare inte är vana att arbeta med denna funktion.