Skip links

Hitta och tolka Facebook-statistik

Om du, som jag, ansvarar för en organisations Facebook-sida har förmodligen även du slitit ditt hår i frustration när du försökt få fram samlad information om dina fans och hur de interagerar med din sida och dina olika inlägg. Kanske visste du inte ens att det fanns någon Facebookstatistik att tillgå? Oavsett så kommer du ha nytta av nyheterna som presenteras i detta blogginlägget.

Det nya Facebook Page Insights

Facebook har under en tid erbjudit ansvariga för sidor (Pages) statistik för om och hur användare interagerar med en sida och dess inlägg. Denna inbyggda statistiktjänst kallas för Facebook Page Insights och har nu fått ett rejält ansiktslyft som så sakteliga görs tillgängligt för alla administratörer. I teorin har det alltid varit en bra tjänst, men i min mening har den inte fungerat optimalt. Det har funnits mycket data att ta del av, men det har varit ganska smått, plottrigt och svårt att riktigt förstå vad det är för statistik man har framför sig.

Det behövdes verkligen en förändring för att lättare kunna hitta och tolka relevant Facebook-statistik. Det är tydligt att man nu utgått från användarens behov när man tagit fram den nya strukturen och Facebook har delat in all data i fyra tydliga flikar för att snabbt svara på frågor gällande sidan som helhet, inläggen och vem som ser eller interagerar med dina inlägg.

Vad har hänt den senaste tiden?

 

Direkt när du kommer in på statistik-delen för din sida kommer du till översikten som presenterar den mest grundläggande statistiken för de senaste sju dagarna. Se hur utvecklingen är för sidans gilla-markeringar, hur många Facebook-användare som har sett dina inlägg och hur de interagerat med dem. Med interaktion avses här alltså likes, delningar, kommentarer och klick på inlägget, d.v.s. på ett foto, länk eller liknande. Dessutom får man statistik för de senaste inläggen. Redan här får man alltså en klar överblick över nuläget på ett betydligt mer strukturerat och låttförståeligt sätt än tidigare.

Se hur din sida används

Facebook insights sida

Under fliken “Sida” får du all statistik på sidnivå. Du får mer detaljerad statistik för när och hur dina nya gilla-markeringar (och sluta gilla-markeringar!) kom till under den tidsperioden som du anger. Tyvärr kan man bara gå tre månader bakåt. Man kan även se hur många som sett sidans händelser per dag, uppdelad i organisk och betald räckvidd så man enkelt kan se under vilken period man synts som mest.

Avslutningsvis ges det även möjlighet att se hur många gånger de olika sidflikarna (benämns ibland även som tabbar) såsom tidslinjen eller foto-fliken har besökts. Flikar kan även vara applikationer man lagt, som exempelvis Avantimes “Om Avantime”. Något som är coolt är att man även kan se vilka siter som drivit trafik till din Facebook-sida. Kanske har du någon som skickar många besökare till din Facebook-sida som du inte ens visste om?

Statistik för att göra populära inlägg

När är dina fans som mest aktiva? Denna fråga har många redaktörer ställt sig när man diskuterat vilka tider på dygnet som det är bäst att publicera för att få största möjliga spridning. Nu får du svaret snyggt förpackat, dessutom kan du se hur det skiljer sig mellan de olika dagarna i veckan.
Under Inlägg-fliken finns även all smaskig statistik för varje enskilt inlägg. Se hur många användare som haft inlägget i sitt flöde, hur många som gillade, kommenterade etc. och passa på att betala lite och “Marknadsför” ett inlägg som du tycker borde få större uppmärksamhet. Om du dessutom klickar på ett inlägg så får du ännu mer detaljerad information om var alla kommentarer, likes etc. kom ifrån.

Vilka når du ut till?

Facebook insights Personer

Det är svårt, om inte omöjligt, att vara en helt anonym användare och många förser Facebook och dess annonsörer  med uppgifter som varierar från var man bor, vilka filmer man gillar och var man brukar dricka sin fredagsöl. Varje profil har alltså mycket information knutit till sig och det nya insights har hjälpt oss ansvariga en bit på vägen när det gäller att förstå vilka intressenter vår sida har genom att segmentera och samla olika målgrupper. Under fliken Personer finns dina fans, personer du når ut till och personer som interagerat med dina inlägg nedbrutet i kön och ålder.

Halva sanningen

Det är onekligen bra med tydligare och mer detaljerad statistik om vad som händer på Facebook-sidan, men kom ihåg att vad som händer på Facebook bara är halva sanningen. Ett inlägg kan ju få 500 likes och stor exponering men lite trafik till din webbplats, eller få likes men trafik som konverterar i form av exempelvis sign ups eller köp. Självklart är stor exponering positivt eftersom det bygger varumärket, men det är viktigt att kunna omvandla intresset till reell affärsnytta. Det kan man göra genom att slussa in till din sida och sedan följa deras beteende där.

Kruxet är att i ditt webbstatistiksystem så kan du bara se att facebook.com är källan för ett besök, inte vilket faktiskt inlägg som besökaren har klickat på. Denna statistik måste man få för att kunna göra en korrekt analys av vilken sorts innehåll som genererat besök till webbplatsen, och inte minst vad som konverterar. Det man då måste göra, och som jag tidigare skrivit om, är att “tagga” varje inlägg för att se vad besökare som kom från en specifik länk på din Facebook-sida faktiskt gör på din webbplats.

Med det sagt skulle jag verkligen uppmana er som inte har upptäckt Insights, eller som helt enkelt tröttnat på den gamla versionen, att testa. Ta rundturen och se vilken statistik som kan hjälpa just er att få en populärare Facebook-sida.

Som alltid får du gärna höra av dig till oss och kommentera gärna och berätta vad du tycker och tänker om Facebook Page Insights!

Nils Hellquist, Marketing Associate