Skip links

Google Analytics

Google Analytics är ett populärt webbstatistikverktyg som finns på svenska och många andra språk. Det är ett bra instegsverktyg för många som börjar med webbstatistik och webbanalys.

Avantime arbetar dagligen med många olika webbstatistiksystem och hjälper våra uppdragsgivare att hitta ett statistikverktyg som passar just er organisations behov och plånbok.

Google Analytics passar för de flesta organisationer och företag där man inte har några problem med att Google äger den insamlade informationen. Funktionsmässigt har verktyget liknande funktionalitet som i många konkurrerande system med ibland dryga licenskostnader.

Ingen licenskostnad

En stor fördel med statistikverktyget Google Analytics är att det är gratis. Google tjänar lejonparten av sina pengar på att sälja annonser via sitt annonssystem Google AdWords. Google Analytics är därför integrerat med Google AdWords så att ni kan se kampanjdata och trafikdata i samma gränssnitt och därmed möjliggöra optimering av era köpta sökordskampanjer.

Support, råd och stöd kring Google Analytics

Google erbjuder ingen support kring Google Analytics för standardversionen. I många länder kan man köpa en betalversion, där bland annat support ingår (med årlig prislapp runt 100 000 $. För de som inte har råd med det kan man vända sig till oberoende konsulter. Avantimes certifierade Google Analytics experter hjälper många uppdragsgivare med allt från användarsupport till att implementera Google Analytics.

Vidare hjälper Avantimes webbanalyskonsulter till med att definiera nyckeltal/KPI:er och hur man kan arbeta vidare med webbanalys och Google Analytics för att förbättra både webbplatsens innehåll och struktur och olika trafikdrivande aktiviteter (e-postmarknadsföring, sociala medier, banners, affiliatesystem, länksamarbeten, sökmotoroptimering etc.).

Avantime erbjuder även kurser och utbildningar i Google Analytics för att till exempel lära sig hur man hittar runt i verktyget, olika funktioner, hur man skapar, tolkar och arbetar med rapporter etc. Vi erbjuder både öppna kurser och anpassade kurser samt grundkurser, avancerade kurser och workshops inom specifika områden. Läs mer på googleanalyticsutbildning.se.

Funktionalitet i Google Analytics

Google Analytics innehåller alla nödvändiga standardrapporter som till exempel mest besökta sidor, mest refererande webbplats, sökfraser från externa sökmotorer och teknikrapporter som till exempel använda operativsystem, webbläsare och skärmupplösning. Denna typ av rapporter finns i princip i alla webbstatistiksystem och utgör kategorin ”standardrapporter”.

Under senare tid har även mer avancerade funktioner lanserats som till exempel möjlighet att segmentera, skapa egna rapporter, rapporter för sociala medier, realtidsrapporter, flödesanalys etcetera. I takt med att fler funktioner läggs till så blir Google Analytics alltmer komplext och behovet av utbildning ökar. Avantime Marketing anlitas ofta för att hålla workshops och utbildning i Google Analytics.

Anpassning av Google Analytics

Som ovan nämnts finns det många funktioner som är bra och enkla att använda i Google Analytics. Det Google Analytics inte har som standard eller där det krävs en del anpassningar/kodning för att kunna samla in data är till exempel nedanstående funktioner/statistikrapporter:

  • Mäta händelser i sidor (AJAX)
  • Intern sökmotor (beroende på hur din nuvarande fungerar)
  • Nedladdade filer (till exempel pdf eller word dokument)
  • Utgående länkar (länkar från din domän till andra webbplatser)
  • Felhantering (se hur välbesökt din felhanteringssida är (404 fel) och vilka länkar som är fel)
  • Information om vad respektive besökande organisation gör (leadsgenerering)
  • E-postlänkar
  • Dela/gilla funktioner till sociala medier
  • Specifik data som författare, taggar, kategorier, sidtyp, inloggning etc.

Avantime hjälper er att kartlägga vilka anpassningar som krävs, tar fram instruktioner till utvecklarna och verifierar den insamlade datan. När insamlingen väl är igång hjälper vi våra uppdragsgivare med att tolka informationen, identifiera åtgärder och optimera webbplatsen och trafikdrivande insataser.

Mer information och nyheter om Google Analytics

Avantimes webbanalyskonsulter bloggar om Google Analytics på webbstatistiksystem.se, läs de senaste nyheterna om Google Analytics.

Frågor och kontakt Google Analytics

Om du har frågor om Google Analytics så kan du höra av dig till Avantimes webbanalysexpert Erik Nettelbrandt på 08-599 090 21 eller erik.nettelbrandt@avantime.se för att veta mer.