Google Analytics 4

Google stänger ner Universal Analytics 1 juli 2023 – GA4 tar över

Dagen många i branschen har väntat på har nu kommit. Google stänger ner Google Analytics versionen Universal Analytics (UA) och fortsätter utveckla nya versionen Google Analytics 4 (GA4).

Google har meddelat att Universal Analytics (UA) kommer att sluta bearbeta data den 1 juli 2023.

GA4 kommer alltså nu att ersätta UA och det kommer att vara standardversionen av Googles verktyg för webbanalys. Det som sticker ut med den här ”uppdateringen” från Google är att GA4 inte är bakåtkompatibel.

Detta innebär att er data som samlats in i Universal Analytics inte kommer att visas i den nya egendomen för GA4. Övergången från UA till GA4 kan alltså ses som att starta ett helt nytt Google Analytics-konto.

Ny datamodell i Google Analytics 4

Anledningen till att data från Universal Analytics inte går att föra över till nya Google Analytics 4 är att Google samlar in data på ett helt nytt sätt än tidigare. Datamodellen är helt olik/ny. Som exempel så styrs inte GA4 av sessioner som tidigare mätning gjorde.

Google har meddelat att data från Universal Analytics kommer att finnas kvar i minst 6 månader efter att UA slutar samla in data. Det kan därför vara klokt att ladda ned och spara er data för att kunna göra jämförelser.

Här är de viktigaste punkterna att ta med sig inför att Universal Analytics stängs ned

  • Universal Analytics kommer att sluta samla in data, men du kommer fortfarande att kunna komma åt din data i 6 månader efter 1 juli 2023.
  • Du kommer inte att kunna överföra dina UA-data till GA4, vilket innebär att du kommer att ha en helt ny GA4-egendom. Tips att skapa en GA4 vy redan nu!
  • När GA4 först lanserades slutade många att använda det på grund av förvirring och navigationsproblem. GA4 har dock förbättrats sedan första lanseringen och Google jobbar ständigt på att förbättra verktyget. Ett tips är att gå vår heldagskurs i GA4 för att förbättra kunskaperna.
  • GA4 är nästa steg i webbanalys. Verktyget erbjuder dig mer – och kommer förmodligen att fortsätta att utvecklas ännu mer.

Är det svårt att byta från Universal Analytics till GA4?

Alla som vill fortsätta använda Google Analytics behöver skapa en GA4-egendom innan 1 juli 2023. Ju tidigare desto bättre, så att ni kan börja samla in data redan idag.

Att gå från Universal Analytics till GA4 är både enkelt och svårt. Att skapa en GA4-egendom för att samla in data är bara några musklick bort. Det som är svårt är att sätta upp spårningen och rapporterna. Det kan krävas mycket tid att få till korrekt mätning och uppsättning av mål i GA4. Detta skiljer sig såklart från sajt till sajt och vilka nyckeltal och KPI:er man vill titta på. Det kan vara ett bra tillfälle att redan nu utvärdera er mätning och era mål så det blir lättare att se vad som ska ”ärvas” in till GA4. Behöver ni hjälp med konfigurationen så finns våra konsulter inom webbanalys nära till hands och hjälper er med bytet från Universal Analytics till GA4.

Behöver du konsulthjälp med kunskap inom GA4?

Om du behöver hjälp med att byta från Universal Analytics till GA4 eller har andra frågor så finns våra konsulter på Avantime tillgängliga att hjälpa till.

Vi på Avantime har lång erfarenhet av olika analysverktyg och finns alltid till hands när det gäller frågor angående Google Analytics. Tveka inte att kontakta oss!  Ring Avantimes webbanalysexpert på 0734-03 11 21 eller maila erik.nettelbrandt@avantime.se.

Vill du utbilda dig inom Google Analytics 4?

Vi berättar gärna mer!

Nathalie Sarenfält

Performance Marketing Specialist & Web Analyst

nathalie.sarenfalt@avantime.se