Google Analytics

Google Analytics är ett populärt webbstatistikverktyg som finns på svenska och många andra språk.Det är ett bra instegsverktyg för många som börjar med webbstatistik och webbanalys. Avantime arbetar dagligen med många olika webbstatistiksystem och hjälper våra uppdragsgivare att hitta ett statistikverktyg som passar just er organisations behov och plånbok.

Google Analytics passar för de flesta organisationer och företag där man inte har några problem med att Google äger den insamlade informationen. Funktionsmässigt har verktyget liknande funktionalitet som många konkurrerande system med dryga licenskostnader. I nuläget finns det två olika versioner, men den äldre versionen GAUA kommer snart ersättas av GA4

Support, råd och stöd Google Analytics

Google erbjuder ingen support kring Google Analytics för de som använder  standardversionen av systemet. I många länder kan man köpa en betalversion, där bland annat support ingår (med årlig prislapp runt 100 000 $).

För de som inte har råd med den typen av licensavgifter kan man vända sig till oberoende konsulter. Avantimes certifierade Google Analytics-experter hjälper många uppdragsgivare med allt från användarsupport till att implementera Google Analytics. Vi erbjuder även Google Analytics Audits där vi gör en helhetsgenomgång av ditt befintliga Google Analytics-konto.

Vidare hjälper Avantime till med att definiera nyckeltal/KPI:er och hur man kan arbeta vidare med webbanalys och Google Analytics för att förbättra både webbplatsens innehåll och struktur och olika trafikdrivande aktiviteter som e-postmarknadsföring/marketing automationsociala medier (SMM)banners/displaymarknadsföring, affiliatesystem, länksamarbeten, sökordsmarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO).

Avantime erbjuder även kurser och utbildningar i Google Analytics för att till exempel lära sig hur man hittar runt i verktyget, olika funktioner, hur man skapar, tolkar och arbetar med rapporter med mera. Vi erbjuder både öppna kurser och anpassade kurser samt grundkurseravancerade kurser och workshops inom specifika områden. Läs mer på googleanalyticsutbildning.se.

Kan jag fortsätta använda Google Analytics efter EU-domstolens beslut (Schrems II)?

För närvarande är det många som arbetar med att flytta från den gamla versionen av Google Analytics som heter Universal Analytics till den senaste som kallas Google Analytics 4.

Avantime är en ledande Google Analytics byrå med mycket stor erfarenhet av Google Analytics (och många andra webbstatistikverktyg). Vi har arbetat med alla versioner av Google Analytics. Skiftet över till Google Analytics 4 innebär en hel del arbete för alla organisationer som arbetar aktivt med mätning/tracking och rapportering.

Exempel på saker vi hjälper företag och organisationer med i samband med byte till Google Analytics 4:

 • Utbildning Google Analytics 4
 • Konfiguration/uppsättning av Google Analytics 4
 • Migrering av mätning i Universal Analytics till Google Analytics 4, via Google Tag Manager
 • Konverteringsmätning, mätning/konfiguration av mål
 • Konfiguration med externa system (Google Search Console, Google Ads etc.)
 • Rapportering och visualisering, till exempel via Google Data Studio

För specifika frågor kring byte till Google Analytics 4 hör gärna av dig till vår webbanalysexpert Erik Nettelbrandt på 0734031121 eller erik.nettelbrandt@avantime.se.

Läs mer om skillnader mellan Universal Analytics och Google Analytics 4 samt tips om vad man ska tänka på i artikeln: Universal Analytics stängs 1 juli 2023, GA4 tar över.

Behöver du hjälpa att arkivera din GAUA data i samband med att GA4 tar över? Vi på Avantime erbjuder arkiveringstjänster så att du kan spara din data för framtiden. Läs mer om våra arkiveringstjänster för GAUA.

Ingen licenskostnad

En stor fördel med statistikverktyget Google Analytics är att det är gratis. Google tjänar lejonparten av sina pengar på att sälja annonser via sitt annonssystem Google Ads. Google Analytics är därför integrerat med Google Ads så att ni kan se kampanjdata och trafikdata i samma gränssnitt och därmed möjliggöra optimering av era köpta sökordskampanjer.

Funktionalitet i Google Analytics

Google Analytics innehåller alla nödvändiga standardrapporter som till exempel mest besökta sidor, mest refererande webbplats, sökfraser från externa sökmotorer och teknikrapporter som till exempel använda operativsystem, webbläsare och skärmupplösning.

Denna typ av rapporter finns i princip i alla webbstatistiksystem och utgör kategorin ”standardrapporter”.  Det finns även mer avancerade funktioner som till exempel möjlighet att segmentera, skapa egna rapporter, rapporter för sociala medier, realtidsrapporter, flödesanalys etcetera.

Anpassning av Google Analytics

Det Google Analytics inte har som standard eller där det krävs anpassningar/kodning med hjälp av Google Tag Manager är till exempel nedanstående funktioner/statistikrapporter:

 • Intern sökmotor (beroende på hur din nuvarande fungerar)
 • Nedladdade filer (till exempel pdf eller word dokument)
 • Utgående länkar (länkar från din domän till andra webbplatser)
 • Felhantering (se hur välbesökt din felhanteringssida är (404 fel) och vilka länkar som är fel)
 • Information om vad respektive besökande organisation gör (leadsgenerering)
 • E-postlänkar
 • Dela/gilla funktioner till sociala medier
 • Specifik data som författare, taggar, kategorier, sidtyp, inloggning etc.

Avantime hjälper er att kartlägga vilka anpassningar som krävs, tar fram instruktioner till utvecklarna och verifierar den insamlade datan. När insamlingen väl är igång hjälper vi våra uppdragsgivare med att tolka informationen, identifiera åtgärder och optimera webbplatsen och trafikdrivande insataser.

Vi berättar gärna mer!